Всяка година около 11 милиарда тона твърди отпадъци се събират по цял

...
Всяка година около 11 милиарда тона твърди отпадъци се събират по цял
Коментари Харесай

Рециклирате ли? 3 факта, за които вероятно не знаете

Всяка година около 11 милиарда тона твърди отпадъци се събират по целия свят. Голяма част от тях просто се изхвърлят на сметището или пък се отмиват от океаните, предаде BBC.

Затова и е толкоз значимо да рециклираме повече от нашите пластмаси, стъкло, хартия и електроника в опит да понижим всички тези боклуци, които не стопират да се натрупат, а с положителното дело разбираме и някои много интригуващи факти, за които вероятно не сте и подозирали до момента.

Ето ги и трите обстоятелството свързани с преработването:
В телефоните има злато
Всяка година в международен мащаб се изхвърлят цели планини от електронни боклуци. През 2019 година са изхвърлени 53,6 млн. тона нежелани смарт телефони, компютри, тв приемници и други домашен уреди. Това е еквивалентно на 350 круизни кораба Queen Mary 2, изхвърлени на боклука и тежи повече от всички възрастни в Европа, взети дружно. Тези планини порастват от самото начало, като се предвижда да достигнат 74 милиона тона до 2030 година Във всяко от тези изхвърлени устройства обаче има изненадващи количества благородни метали – в това число злато, сребро и платина – които ще бъдат похабени, тъй като само 17,4% от електронните отпадъци се събират и рециклират, съгласно Global E-waste Monitor на Организация на обединените нации.
Извлечените скъпи метали от един звук смартфони ще са 70 кг мед, 15 кг литий, 1 кг сребро и 235 грама злато. Това е задоволително злато за направата на сред 26-78 брачни халки.
Не е нужно да почиствате преди преработване
Повечето уреди за преработване ще го създадат вместо вас и ще го подложат на тъй наречените " пресовачен развой ", с цел да отстранен всевъзможни примеси, които могат да попаднат в материали като пластмаса. При изискване, че не изхвърляте нищо с " 3D храна ", всичко е наред и няма потребност да се притеснявате за сосове или петна. По същия метод не е нужно да се притеснявате за премахването на пластмасови капачки, само че в случай че това е железна капачка за бутилка вино или бира, тогава би трябвало да се сложи настрана в кофите за преработване. 
Рециклирането понижава излъчванията на CO2 със 700 млн. тона годишно
Рециклирането е потребно за климата. То намалява нуждата от използването на нови естествени запаси, в това число изкопаемите горива, които се употребяват за производството на множеството пластмаси. За всеки звук рециклирана хартия, да вземем за пример, могат да бъдат избавени 17 дървета и водата, употребена в производството, се понижава с 50% . Изчислено е, че преработването има капацитета да понижи въглеродните излъчвания с еквивалента на 10,4-11,2 Gt излъчвания на въглероден диоксид (CO2e) сред 2020-2050 г. , което би било еквивалентно на количеството въглероден диоксид, което Япония отделя за една година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР